A kezdetek Mansuáron
A pakolás után elment a 2 hajó, amivel jöttünk, és csak néztem a szigetet, hogy milyen gyönyörű. Fehér homokos part, pálmafák, néhol sötétkék, néhol türkizkék víz, elképesztő látvány. A szigeten 5 bungaló van a vendégeknek építve, amik cölöpökön állnak, és dagály idején a víz bemegy a házak alá. Nagyon szép látvány képeken, és filmeken, de a valóságban hajnal négykor kezdődik az egyik dagály időszak, és annyira csapdossa a víz a partot a bungaló alatt, hogy nem tudok aludni tőle.
Az egyetlen itteni család azt hiszem 11 főből áll, 3
generáció él egymással. Azt még nem látom át, hogy ki kihez tartozik. Ők a
parton élnek összesen 3 házban (nem éri házukat a víz), közös ebédlő
résszel, és a központi hely is közös, ahol a napjukat töltik a szabadban. Kicsit
kibucos hangulata van. Mindenki foglalkozik ugyanúgy az összes gyerekkel, ezért
is nehéz eldönteni, hogy ki kihez tartozik. Nagyon kedvesek, és segítőkészek,
örülnek, hogy itt vagyunk.
Miután kilihegtük magunkat a pakolás után, mondták, hogy menjünk
át hozzájuk vacsorázni. Örültünk a meghívásnak, így mentünk is. Rizs volt, és
hal. Errefelé rizs az mindenkinek van dögivel, a halat pedig az óceánból
fogják. És ennyivel meg is van oldva az étel. Nem nagyon használnak fűszereket
sem. A hal egy kicsit citromos vízszerű lében úszott. Őszintén sajnos semmi íze
nem volt. Itt érezhető, hogy a jóléti társadalom kiváltsága az étel élvezete,
ők azért esznek, hogy életben maradjanak, nem azért, hogy élvezzék az ételt.
Este is visszamentünk vacsorázni, majd mondtam az Yvesnek,
hogy vegyük elő a kis mobil tűzhelyünket, mert én főzni akarok. Nincs az az
Isten, hogy még hónapokig ezt együk, ha van más megoldás is. Egyetértett,
viszont másnap kellett még vennünk hozzá gázpalackot. Elmentünk Waisai
szigetére, ami jóval nagyobb, mint ahol most vagyunk, és ott volt bolt, meg
piac. Bár pont Augusztus 18-a volt, ami Indonézia függetlenségének az
ünnepnapja, így sok üzletet zárva találtunk.
Vettünk vizet is nagy gallonokban, mert ivásra, és főzéshez
csak ezt tudjuk használni. Tőlünk 36 km-re van a sziget, és a családból 2 ember
elvitt minket a hajójukon. Ezzel a kis hajóval 1,5 óra alatt értünk Waisai-ra.
Közben egyre jobban elkezdett cseperegni az eső, de nem baj, igazi meleg nyári
eső volt. Nem vettem fel az esőkabátot, mert élveztem, ahogy az óceánból is jön
rám néha a meleg víz (másnapra derült ki, hogy kicsit sikerült megfáznom). Ez
sem volt teljesen könnyű menet ezzel a kis hajóval, de úgy tűnik kezdek
hozzászokni. 😊
Na ha Sorong koszos volt a sok szeméttől, ez a sziget
brutálisan koszos. A kikötő egy öbölben van, és telis-tele volt szeméttel. Egyből
bűz fogadott, szemét mindenhol a vízben. Kiderült, hogy lényegében a többi kis szigetről
is ide szállítják a szemetet (már ha nem dobják csak úgy a vízbe, erdőbe, vagy
égetik
el), aztán ugyanúgy az óceánban végzi… Yves próbálta elmondani Beninek
is (a föld tulajdonosa, ahol most lakunk), hogy ezek a dolgok milyen szennyezéssel
járnak, és ezt a szót Yves sem tudta indonézül, de lefordította, megmutatta
Beninek, és nem ismerte ezt a szót. Ez is mutatja, hogy mennyire nem gondolkoznak
tudatosan a szemétről.
Vásároltunk még zöldségeket, gyümölcsöt, meg csirkét.
Egyelőre még a megszokott zöldségeket vettük, mert egy részét fel sem ismerem,
hogy mit árulnak, de ha következőnek megyünk, már elkezdek velük is barátkozni.
A mangó ohh az valami isteni… Teljesen más, mint Európában. Lédús, édes, nagyon
intenzív az íze, minden nap meg tudnám enni.
Sokféle hal van a piacon, de nem nagyon ismerem őket, úgyhogy azt még nem mertem venni. Csirke egy helyen volt, és először nem akartam venni, de Yves meggyőzött, hogy jó lesz az, vegyünk egyet. Megkértük őket, hogy darabolják is fel, hát így utólag hiba volt. Még nem láttam ennyire furán feldarabolni csirkét, felismerhetetlenre vágta szét a testrészeit.
Majd hazajöttünk, és el is kezdem főzni. Ahh csirkepörkölt, megszokott íz, végre! Hoztam otthonról őrölt pirospaprikát, úgyhogy szuper volt. Yves is hálás volt érte.
Másnap felkeltünk, és hoztunk pár napelemes lámpát a hajóval,
amit elkezdtek felszerelni az itteni férfiak. A gödröt a kezükkel, és kókuszdió
héjjával ásták ki. Meglepődtem, hogy nincs ásójuk az ilyen munkákhoz. Viszont
rendeltünk téglákat az épületekhez, és kiderült, hogy az egyik harmincas korú pasi
a családból maga csinálja itt a téglákat.
Megláttak szerelés közben, és kérdezték, hogy kérek-e
kókuszdiót. Naná! Levertek egyet a fáról, levágták a tetejét, meglékelték,
és már ihattam is. Még fura érzés, hogy ahol élünk, a kertben lehet kókuszlevet
inni.
A generátor szobát most építik a kertben, és Yves elment
nekik segíteni, én meg gondoltam addig elkezdem megtisztogatni azt a területet,
amit jövő héten fognak beépíteni. Összeszedni elégetéshez az elszáradt
pálmaágakat, és száraz kókuszdiókat. Ahogy elkezdtem, 5 percen belül a család 7
tagja jött segíteni, és együtt csináltuk. A gyerekek is hordták a dolgokat,
nagyon aranyosak voltak. Aztán meggyújtottuk, az összegyűjtött száraz növényeket,
és kb 2 óra alatt végeztünk is, nagyon sokat haladtunk előre, indulhat az építkezés!
😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése